Binnen en buiten leren

Leren doe je niet alleen in het klaslokaal. We combineren op het Han Fortmann theorie met leren in en van de praktijk. Daarom organiseren we naast de lessen ook stages en allerlei excursies en halen we de buitenwereld binnen op het Han Fortmann.

Iedere jaarlaag heeft een excursie die gericht is op het brede domein van cultuur en maatschappij. Het accent is verschillend, afhankelijk van de ontwikkelingsfase van de jaarlaag. De brugklas gaat op kamp om elkaar beter te leren kennen. De tweede klassen bezoeken het oorlogsmuseum in Medemblik. De derdeklassers maken kennis met verschillende actieve vormen van cultuur, zoals dans, drama, muziek en ook gaan zij een dag naar Münster om in een levensechte Duitstalige omgeving hun spreekvaardigheid te oefenen en de stad te verkennen.

In de bovenbouw zijn de excursies afhankelijk van het gekozen pakket. De variëteit is enorm. Zo gaan de leerlingen met het vak Frans een dag naar Lille om de stad te ontdekken en hun spreekvaardigheid in praktijk te brengen. De rechtbank wordt bezocht door leerlingen met het vak maatschappijwetenschappen, biologie doet veldstudie in Artis, De Nederlandsche Bank wordt bezocht en muziek bezoekt het Concertgebouw en het Muziektheater . Natuurlijk ontbreken ook bekende musea zoals Frans Hals, Teylers, Van Gogh of Het Rijks niet in het programma van de diverse vakken.

In het voorexamenjaar doen de havoleerlingen een arbeidsoriëntatie, met als doel te ondervinden hoe het is om in een bedrijf mee te werken en te ervaren of dit soort werk aansluit bij de talenten, wensen en mogelijkheden van de leerling. Hiermee hopen we de leerlingen te helpen bij de keuze voor een vervolgopleiding.

Een voorbeeld waar de buitenwereld binnengehaald wordt, zijn het planetarium bij het vak biologie, externe sprekers bij het vak Levo over onder andere diversiteit en ‘Plan B’, waarbij havo 4-leerlingen de gelegenheid krijgen in groepsverband met externe studieadviseurs van gedachten te wisselen.