De Grote Prijs

De Grote Prijs is dé muzikale talentenpresentatie van de leerlingen van het Trinitas College. In 30 jaar is de show uitgegroeid tot het grootste jaarlijkse evenement in Theater Cool.

winnares van De Grote Prijs 2022: Aylien Wartanian

In februari worden tijdens twee avonden voorronden gehouden op afwisselend beide locaties van het Trinitas College. Er worden in totaal 22 acts geselecteerd voor De Grote Prijs in theater Cool. Leerlingen doen mee in één van de categorieën Popgroep, Live begeleid, Rap/Dance, Dans, Instrumentaal, Soundmix of Cabaret. De geselecteerde leerlingen treden gedurende 6 voorstellingen op en maken zo kans op een aantal prijzen, waaronder de felbegeerde wisseltrofee (De Grote Prijs).

Er worden verschillende shows gegeven, met elk zijn eigen publiek en accent.

  • Op donderdag- en vrijdagochtend hebben wij De Basisschoolprijs, twee voorstellingen speciaal voor groep 7 (en 8) van het basisonderwijs. De jury, bestaande uit een afvaardiging van leerlingen van de basisscholen stemt dan voor De Basisschoolprijs.
  • Op vrijdagmiddag wordt er speciaal voor derde klas leerlingen van de locatie Johannes Bosco een voorstelling gehouden. Met behulp van de Cultuurpas stimuleren wij hiermee de culturele ontwikkeling van deze doelgroep.
  • De donderdag is de Juryavond. Een geselecteerde vakjury geeft na elke act inhoudelijk commentaar over het optreden en geeft de act nog enkele verbeteringen mee voor de optredens die nog gaan komen.
  • Ook vindt sinds 2019 de Publieksprijs op de donderdag plaats. Het publiek in de zaal en de kijkers thuis kunnen deze avond via sms hun stem uitbrengen en zo haar eigen winnaar Publieksprijs bepalen.
  • Stichting De Grote Prijs organiseert sinds 2019 op de vrijdag het GP Dance Event, met een focus op Urban en Dance. De traditionele show bood in het format geen ruimte voor dj’s, producers en MC’s, terwijl dit genre ruim vertegenwoordigd is in de hitlijsten. Hierom heeft de stichting besloten een andersoortige show in het leven te roepen op de vrijdag, die veel weg heeft van een Trinitas Schoolfeest. Ook op deze avond staan er veel (oud) leerlingen op de verschillende podia om hun talent te tonen.
  • Afsluitend vindt op zaterdag de finaleavond plaats. De vakjury ziet de acts voor de tweede keer, maar geeft geen commentaar zoals op vrijdag. Wel bepaalt zij de beste acts over de donderdag en zaterdag en reikt tijdens de prijsuitreiking zowel categorieprijzen als De Grote Prijs wisseltrofee uit.

Voor en door leerlingen
Voor De Grote Prijs staat samen muziek maken centraal. Het is dan ook geen talentenjacht waar het om winners en verliezers gaat. Iedere leerling die meedoet aan de Kleine Prijs voorronden of De Grote Prijs zelf is een talent dat de kans krijgt op een groot podium te stralen.

De Grote Prijs hecht dan ook grote waarde aan de onderlinge sfeer backstage. De leerlingen verblijven hier meerdere uren per dag en treden slechts enkele minuten op. Aan het einde van de week is er een hechte groep van 50-70 muzikanten ontstaan die een herinnering bij zich dragen om nooit te vergeten.

Maar ook andere talenten kunnen worden ontwikkeld. Zo werken wij samen met verschillende onderdelen van het Trinitas College en Horizon College om leerlingen een mooie leerervaring te bieden. Het Horizon College organiseert, voorafgaande aan de shows op de donderdag en zaterdag een 3 gangen diner onder de naam: ‘Eet mee met de GP’. Bezoekers van de show kunnen voorafgaand aan de uitvoering in cool genieten van een professioneel voorbereide en uitgeserveerde 3 gangen maaltijd door leerlingen van het Horizon College.
Meer dan 50 medewerkers verzorgen Entree- en garderobemanagement, visagie, showkapsels, stagecrew en catering, waarbij zo veel mogelijk van de rollen door leerlingen zelf vervuld worden. Ook wordt ieder jaar een nieuw beeldmerk voor het affiche, programma, entreebewijzen en internet door een leerling van het Trinitas College ontworpen.

Voor meer informatie en foto’s ga naar de website www.degroteprijs.nl of kijk op ons YouTube kanaal.

Fotografie: Michael Rosa – XiPHiAS Photography