Welke brugklas kun je kiezen op JB?

Op Johannes Bosco volg je altijd een combinatie van theorie- en praktijklessen. Hoeveel uren theorie en praktijk er precies op je rooster staan, verschilt per richting en kan zelfs per leerling verschillen! Door ons nieuwe flexrooster kan jij, naast je kernlessen, zelf kiezen in welke vakken je extra begeleiding nodig hebt of kiezen uit een extra aanbod dat past bij jouw interesses.
Want het is natuurlijk eigenlijk een beetje gek om te denken dat alle leerlingen precies evenveel uren Engels of wiskunde nodig hebben, jouw eigen behoefte moet leidend zijn voor jouw rooster! 

JB 08 verkleint

Je hebt de keuze uit 3 leerroutes

 

De mavo-Xtra
– als je een tl/havo-, tl- of kb/tl-advies hebt

Je vraagt je natuurlijk meteen af wat er nou zo extra is aan onze mavo. Goede vraag!

  • De eerste X is natuurlijk van het FleXrooster. Er zijn hartstikke veel verschillen tussen jou en je klasgenoten, iedereen leert weer net een beetje anders. Maar gelukkig ook veel overeenkomsten, dus daarom kan jij elke week weer je eigen keuzes maken over de extra uitleg die je voor sommige vakken nodig hebt. Misschien vind je wiskunde wel een eitje, maar Frans très difficile!
    Ook staat de X voor extra aandacht en ruime voor het huiswerk maken. Je kunt er zelf voor kiezen om je huiswerk op school te maken en daar helpen we je dan bij. Zorgen we er samen voor dat het af komt. Jij kan zoveel huiswerkflexuren kiezen als je nodig hebt! Maar leerlingen kunnen we ook voor kiezen om huiswerk thuis te maken. B.v. om een toets voor te bereiden.
  • Je hebt een extra jaar de tijd om te groeien naar de leerweg die het meeste bij jou past. Je gaat altijd over naar 2 mavo!
  • In die twee jaar blijkt misschien dat je ook best op je plek zou zitten op de havo. Dan kan je voor de havo-flexuren kiezen, waarin we met je aan de slag gaan in voorbereiding op een overstap naar de havo. Dus mavo Xtra betekent ook: extra kansen om te groeien!
  • Die X staat ook voor het Engelse woord eXperience, wat ervaring betekent. En ervaring doe je vooral op in de praktijk! De minister van onderwijs heeft besloten dat over twee jaar alle leerlingen in Nederland die een mavodiploma willen halen, ook een praktijkvak gevolgd moeten hebben. Nou, daar draaien wij onze hand niet voor om! We hebben nu al mooie praktijkvakken, aansluitend bij jouw profiel in de bovenbouw. Dus jij hoeft alleen nog maar te kiezen uit Techniek, Economie & Ondernemen of Zorg & Welzijn en wij geven jou de praktijkervaring!
  • En tot slot: de X van Xtra motivatie! Niet al jouw flexuren hoeven gevuld te zijn met huiswerk maken, verdieping of ondersteuning. Misschien wil je wel extra uren sporten, muziek maken met je band of wil je graffitikunstenaar worden. In deze talentenvakken kun je in de bovenbouw ook examen doen als je dat leuk vindt!

Na 4 jaar Johannes Bosco heb jij een mavodiploma op zak.

  • Met dit diploma kun je doorstromen naar het mbo (niveau 4) of naar havo 4 op Han Fortmann.

Filmpje mavo-Xtra klik hier

JB51 verkleint


De ontdekkende leerweg
– een brede brugklas voor als je een tl/havo, tl, kb/tl, kb, bb/kb of bb-advies hebt

In de klassen van de ontdekkende leerweg lijken veel dingen nog een beetje op wat je op de basisschool gewend was. Je hebt bijvoorbeeld minder docenten die jou meerdere vakken geven. We geven sommige vakken in samenhang met elkaar, zoals het vak Mens en wereld in plaats van geschiedenis en aardrijkskunde en het vak science in het tweede leerjaar. Ook werken we met thema’s waar we bij alle vakken proberen bij aan te sluiten.

Je kunt altijd kiezen voor de Ontdekkende leerweg. Of je nu een tl/havo, bb/kb of een ander advies hebt, het maakt niet uit. Het is vooral belangrijk dat je nieuwsgierig bent en graag leert. Want zoals de naam al zegt: je leert hier door zelf te ontdekken. Ben jij van nature initiatiefrijk en geïnteresseerd? Dan is de kans groot dat jij deze leerweg met veel plezier doet.  Daardoor leer je ook jezelf goed kennen. Jouw docent is als een coach en helpt jou om het beste uit jezelf te halen.

Natuurlijk werkt ook de ontdekkende leerweg met het flexrooster! Ook kun je in de OL voor een extra techniek, sport-, kunst & expressie- of  muziek kiezen. In deze talentvakken kun je in de bovenbouw op het examen doen als je dat leuk vindt!

Na twee jaar kun je doorstromen naar tl 3 , kb 3, of bb 3 op Johannes Bosco of naar havo 3 op Han Fortmann.

De lessen voor de leerlingen van de ontdekkende leerweg worden gegeven op een prachtig nieuw ingericht leerplein, dat past bij de onderwijsvisie van de OL. Een deel van de dag werken we zelfstandig of in kleine groepen op het leerplein: heel geconcen­treerd in de stilteruimte, lekker aan tafel bij het raam of samenwerkend in een van de huizen. Wan­neer we een groepsgesprek hebben, gaan we in de leeskamer zitten. De docent functioneert als coach en begeleidt de leerling.

Filmpje ontdekkende leerweg klik hier
Het filmpje is gemaakt op ons prachtige nieuwe leerplein.

Bekijk het prachtige ontwerp van het nieuwe leerplein!

 

JB_33 verkleint

De beroepsgerichte leerwegen
– de basis/kaderklas: als je een Kaderberoeps, Basis/kader of Basisberoeps advies hebt
– de basisklas: als je een Basisberoeps-advies hebt met extra ondersteuning

In onze beroepsgerichte leerwegen zijn we altijd op zoek naar het juiste evenwicht tussen theorie- en praktijkvakken. Daarom starten we al in de onderbouw met een meer praktijkgericht programma, Zo zit je niet alleen met je neus in de boeken en kan je aan het einde van het tweede leerjaar een goede keuze maken voor een beroepsgericht profiel.

Natuurlijk werken we ook in de beroepsgerichte leerwegen met het flexrooster en kun je in deze klassen voor onze talentvakken kiezen zoals extra techniek, sport-, kunst & expressie- of  muziek. Leuk Toch!

Basisberoeps (bb) met extra ondersteuning advies hebt
Onze basisklassen zijn wat kleiner dan basiskaderklassen. Zo kunnen we jou het beste begeleiden bij het leren en het maken van keuzes. Daarnaast krijg jij extra ondersteuning bij je schoolwerk. Samen zorgen we ervoor dat jij goed kunt laten zien wat je kunt en dat je plezier hebt in school.

Na het tweede jaar stroom je door naar de afdeling die het beste bij jou past in de bovenbouw beroepsgericht. Je kunt dan kiezen uit de beroepsgerichte profielen: Dienstverlening & Producten, Techniek of Zorg & Welzijn. Binnen het Techniek-profiel heb je nog twee opties: Bouwen, Wonen, Interieur (BWI) of Produceren, Installeren, Energie (PIE), met daarbinnen keuzevakken als  multimedia en robotica. Je hebt les op prachtige leerpleinen.

Na 4 jaar Johannes Bosco heb jij je kb-of bb-diploma op zak!

  • Je kunt dan doorstromen naar het mbo of naar een praktijkopleiding
  • Met een basisdiploma kun je ook ‘stapelen’ naar kader en met een kaderdiploma naar mavo en blijf je dus nog een extra jaartje op JB, Leuk!

Filmpje beroepsgerichte leerwegen klik hier