Wat kun jij kiezen op JB?

Op Johannes Bosco volg je altijd een combinatie van theorie- en praktijklessen. Hoeveel uren theorie en praktijk er precies op je rooster staan, verschilt per richting en kan zelfs per leerling verschillen! Door ons nieuwe flexrooster kan jij, naast je kernlessen, zelf kiezen in welke vakken je extra begeleiding nodig hebt of kiezen uit een extra aanbod dat past bij jouw interesses.
Want het is natuurlijk eigenlijk een beetje gek om te denken dat alle leerlingen precies evenveel uren Engels of wiskunde nodig hebben, jouw eigen behoefte moet leidend zijn voor jouw rooster! 

JB_38 klein

Je hebt de keuze uit 3 leerroutes

 

De mavo-Xtra

Je vraagt je natuurlijk meteen af wat er nou zo extra is aan onze nieuwe mavo. Goede vraag!

  • De eerste X is natuurlijk van het FleXrooster. Er zijn hartstikke veel verschillen tussen jou en je klasgenoten, iedereen leert weer net een beetje anders. Maar gelukkig ook veel overeenkomsten, dus daarom kan jij elke week weer je eigen keuzes maken over de extra uitleg die je voor sommige vakken nodig hebt. Misschien vind je wiskunde wel een eitje, maar Frans très difficile!
  • Ook staat de X voor extra aandacht en ruime voor het huiswerk maken. Je kunt zoveel huiswerkflexuren kiezen als jij nodig hebt. Zo is het voor iedereen fijn dat je je schoolwerk op school kunt maken en je thuis lekker je eigen ding kan doen. Vooral ook fijn voor je ouders: nooit meer ruzie!
    Soms, zeker in de bovenbouw, is het toch verstandig thuis nog wat door te nemen voor een toets of een (school)examen. Bijna (t)huiswerkvrij dus.
  • Je hebt een extra jaar de tijd om te groeien naar de leerweg die het meeste bij jou past. Je gaat altijd over naar 2 mavo!
  • In die twee jaar blijkt misschien dat je ook best op je plek zou zitten op de havo. Dan kan je voor de havo-flexuren kiezen, waarin we met je aan de slag gaan in voorbereiding op een overstap naar de havo. En blijf je na die twee jaar toch liever op JB? We kunnen altijd kijken of je misschien je beste vak(ken) toch kan afsluiten met een havo-examen. Dus mavo Xtra betekent ook: extra kansen om te groeien!
  • Die X staat ook voor het Engelse woord eXperience, wat ervaring betekent. En ervaring doe je vooral op in de praktijk! De minister van onderwijs heeft besloten dat over twee jaar alle leerlingen in Nederland die een mavodiploma willen halen, ook een praktijkvak gevolgd moeten hebben. Nou, daar draaien wij onze hand niet voor om! We hebben nu al mooie praktijkvakken, aansluitend bij jouw profiel in de bovenbouw. Dus jij hoeft alleen nog maar te kiezen uit Techniek, Economie & Ondernemen of Zorg & Welzijn en wij geven jou de praktijkervaring!
  • En tot slot: de X van Xtra motivatie! Niet al jouw flexuren hoeven gevuld te zijn met huiswerk maken, verdieping of ondersteuning. Misschien wil je wel extra uren sporten, muziek maken met je band of wil je graffitikunstenaar worden. In deze talentenvakken kun je in de bovenbouw ook examen doen als je dat leuk vindt!

Filmpje mavo-Xtra klik hier

Lees verder
JB_56 klein2


De ontdekkende leerweg

In de klassen van de ontdekkende leerweg lijken veel dingen nog een beetje op wat je op de basisschool gewend was. Je hebt bijvoorbeeld minder docenten die jou meerdere vakken geven. We geven sommige vakken in samenhang met elkaar, zoals het vak Mens en wereld in plaats van geschiedenis en aardrijkskunde en het vak science in het tweede leerjaar. Ook werken we met thema’s waar we bij alle vakken proberen bij aan te sluiten.

Je kunt altijd kiezen voor de Ontdekkende leerweg. Of je nu een tl/havo, bb/kb of een ander advies hebt, het maakt niet uit. Het is vooral belangrijk dat je nieuwsgierig bent en graag leert. Want zoals de naam al zegt: je leert hier door zelf te ontdekken. Ben jij van nature initiatiefrijk en geïnteresseerd? Dan is de kans groot dat jij deze leerweg met veel plezier doet.  Daardoor leer je ook jezelf goed kennen. Jouw docent is als een coach en helpt jou om het beste uit jezelf te halen.

Natuurlijk werkt ook de ontdekkende leerweg met het flexrooster! Ook kun je in de OL voor een extra techniek, sport-, kunst & expressie- of  muziek kiezen. In deze talentvakken kun je in de bovenbouw op het examen doen als je dat leuk vindt!

Filmpje ontdekkende leerweg klik hier
Het filmpje is gemaakt op ons prachtige nieuwe leerplein.

 

Lees verder
JB_23 klein

De beroepsgerichte leerwegen

Nieuw: Meer praktijklessen in de onderbouw

In onze beroepsgerichte leerwegen zijn we altijd op zoek naar het juiste evenwicht tussen theorie- en praktijkvakken. Daarom starten we komend schooljaar al in de onderbouw met een meer praktijkgericht programma, Zo zit je niet alleen met je neus in de boeken en kan je aan het einde van het tweede leerjaar een goede keuze maken voor een beroepsgericht profiel.

Door ons flexrooster heb je ook in deze afdeling volop mogelijkheden om te kiezen waar jij op dat moment behoefte aan hebt!

Natuurlijk werken ook de beroepsgerichte leerwegen met het nieuwe flexrooster en kun je in deze klassen voor extra techniek, sport-, kunst & expressie- of  muziek kiezen. Leuk Toch!

Filmpje beroepsgerichte leerwegen klik hier

Lees verder