Wat kun jij kiezen met een vmbo-advies?

Op Johannes Bosco volg je altijd een combinatie van theorie- en praktijklessen. Hoeveel uren theorie en praktijk er precies op je rooster staan, verschilt per richting.

JB_38 klein

Theoretische leerweg (tl) of tl/havo-advies
Met een tl of tl/havo-advies kom je in de tl/havo-brugklas. De lessen bestaan voor ongeveer tweederde deel uit theorie. In de overige uren, volg je praktijklessen. Na 1 jaar brugklas kun je 2 kanten op:
– je stapt over naar de locatie Han Fortmann en gaat verder met de havo 2;
– je blijft op Johannes Bosco en gaat naar tl(havo 2).

Na het 2de schooljaar sta je opnieuw voor een belangrijke keuze:
– je kunt overstappen naar havo 3 op de locatie Han Fortmann;
– je gaat naar tl 3 of kb 3 op de locatie Johannes Bosco.

Vanaf de 3de zit je in de bovenbouw en kies je een profiel. Ga jij voor economie, Techniek of Zorg & Welzijn? Je kunt per profiel kiezen uit theorievakken, profiel-praktijkvakken en talentvakken.

Na 4 jaar Johannes Bosco heb jij een tl-diploma op zak. Dit zijn je opties:
Met een tl-diploma: Je neemt afscheid van het Trinitas College en gaat door naar het mbo (niveau 4). Wil je hogerop? Dan kun je
doorstromen naar havo 4 op de locatie Han Fortmann.

 

JB_42 klein

Kaderberoeps (kb) of kb/tl-advies
Met een kb- of kb/tl-advies kom je in de kb/tl-brugklas. Het aantal uren theorie- en praktijklessen is ongeveer gelijk. Na 1 jaar brugklas kun je 2 kanten op:
– je stapt over naar tl(havo 2), waardoor je meer theorie krijgt;
– je gaat door naar de kb 2

Vanaf de 3de kb zit je in de bovenbouw en kies je een profiel. Je kunt kiezen uit Dienstverlening & Producten, Techniek of Zorg & Welzijn. Binnen het Techniek-profiel heb je nog 2 opties: Bouwen, Wonen, Interieur (BWI) of Produceren, Installeren, Energie (PIE). Naast je profielvakken kies je jouw favoriete talent-keuzevakken.

Na 4 jaar Johannes Bosco heb jij kb-diploma op zak. Dit zijn je opties:
– Je zegt het Trinitas College gedag en gaat door naar het mbo (niveau 3 of 4).
– Wil je hogerop? Dan kun je doorstromen naar tl 4. Met een tl-diploma kun je naar onze havo.

 

JB_23 klein

Basisberoeps (bb) of bb/kb-advies
Met een bb of bb/kb-advies kom je in de bb/kb-brugklas. Het zijn de meest praktische richtingen van Johannes Bosco. Je volgt ongeveer tweederde van je schooltijd praktijklessen. In de overige uren leer je de theorie die je daarbij nodig hebt. Na 2 jaar in de bb/kb klas, kun je 2 kanten op:
– je gaat naar kb 3;
– je gaat naar bb 3

Vanaf de 3de bb zit je in de bovenbouw en kies je een profiel. Je kunt kiezen uit Dienstverlening & Producten, Techniek of Zorg & Welzijn. Binnen het Techniek-profiel heb je nog 2 opties: Bouwen, Wonen, Interieur (BWI) of Produceren, Installeren, Energie (PIE). Naast je profielvakken kies je jouw favoriete talent-keuzevakken.

Na 4 jaar Johannes Bosco heb jij een bb-diploma op zak. Wat wordt jouw volgende stap? Dit zijn de opties:
– Je zegt het Trinitas College gedag en gaat door naar het mbo (niveau 2).
– Je wilt hogerop en doet nog een jaar kb 4. Met een kb-diploma op zak, kun je naar een mbo 3 of 4 -opleiding of doorstromen naar tl 4.

JB_76 klein

Basisberoeps (bb) extra ondersteuning
Heb jij extra hulp nodig op school, dan is de bb-brugklas iets voor jou. De klas is kleiner, waardoor de docent jou extra aandacht kan geven. Tweederde van je schooltijd volg je praktijklessen. In de overige uren, leer je de theorie die je daarbij nodig hebt.
Daarnaast krijg jij extra ondersteuning bij je schoolwerk. Samen zorgen we ervoor dat jij goed kunt laten zien wat je kunt en plezier hebt in school.

JB_56 klein2

NIEUW! De ontdekkende leerweg
Op het Trinitas College blijven we het onderwijs steeds vernieuwen. Sinds schooljaar 2019/2020 bieden wij daarom een nieuwe leerweg aan: de ‘ontdekkende leerweg’. In deze klas lijken veel dingen een beetje op de basisschool. Je hebt maar een paar docenten. Zij geven jou meerdere vakken. Nog een voordeel: de brugperiode duurt niet 1, maar 2 jaar.

Iets voor jou?
Je kunt altijd kiezen voor de ontdekkende leerweg. Of je nu een tl/havo, tl, kb/tl, bb/kb of een ander advies hebt, het maakt niet uit. Het is vooral belangrijk dat je nieuwsgierig bent en graag leert. Want zoals de naam al zegt: je leert hier door zelf te ontdekken. Ben jij van nature initiatiefrijk en geïnteresseerd? Dan is de kans groot dat jij deze leerweg met veel plezier doet.

Ontdekkende leerweg

Kenmerken van de ontdekkende leerweg. 

Een klein onderwijsteam met docenten die jou goed (leren) kennen. Dat betekent persoonlijke aandacht en interesse. Je hebt een vast lokaal waarin de meeste lessen worden gegeven, zoals Nederlands, Engels en wiskunde. Voor techniek, beeldende vorming, lichamelijke opvoeding en muziek  ga je naar een andere ruimte. Je werkt in thema’s van zes weken. Het vak mens & wereld is vakoverstijgend en buiten-leren hoort hierbij. Dat betekent dat je eropuit gaat in de omgeving en leert door te ervaren.

Word wereldwijs
Bij de ontdekkende leerweg werk je aan projecten die te maken hebben met de wereld en de samenleving. Door het themaonderwijs doe je automatisch veel maatschappelijke ervaring op. Daardoor leer je ook jezelf goed kennen. Jouw docent is als een coach en helpt jou om het beste uit jezelf te halen.
Na 2 jaar kun je doorstromen naar havo3, tl3, kb3 of bb3.