5 oktober 2021

Op excursie naar Den Haag met VWO 5!

Woensdag 29 september vond de traditionele excursie naar Den Haag plaats voor de leerlingen van VWO 5, die maatschappijwetenschappen als keuzevak in hun vakkenpakket hebben gekozen. Deze excursie sluit vooral goed aan bij de behandelde lesstof, aangezien de leerlingen over de politiek moeten leren voor zowel het komende proefwerk als voor hun eindexamen en ze daarover ook een praktische opdracht aan het maken zijn.

De leerlingen en leerkrachten werden ontvangen door twee leidinggevenden van ProDemos. Zij stonden klaar om de leerlingen vol enthousiasme te vertellen over de politiek. Eerder in de les hebben de leerlingen al hun eigen wetsvoorstel moeten bedenken. Zij stelden namelijk voor om meer woningen voor starters te bouwen door een hogere belasting op een tweede huis te heffen. Tijdens de rondleiding moesten ze groepjes van drie vormen en moesten ze aan de hand van een tablet opdrachten uitvoeren. Met als doel om de leerlingen onder andere te leren hoe een wetsvoorstel tot stand komt en ze te laten ervaren hoe moeilijk het formatieproces werkelijk is.  Daarnaast mochten ze ook een debat over het coronasteunpakket van dichtbij bekijken, waarin FVD-kamerlid Van Houwelingen en minister van Economische Zaken en Klimaat, Stef Blok, het woord voerden. Dit debat vond plaats in het nieuwe gebouw van de Tweede Kamer, waar ze tijdelijk ingetrokken zijn als gevolg van de renovaties aan het Binnenhof.

Al met al, was dit wederom een geslaagde excursie, waarbij de leerlingen heel wat hebben opgestoken. Helaas konden ze dit jaar alleen niet ontvangen worden door een fractievoorzitter van D66 vanwege de coronamaatregelen. Desondanks, was het toch een leerzame en gezellige dag.

Donderdag 30 september 2021 door Tess Sprenkeling (v5atto)