Gymnasium

Je houdt van leren en doet graag iets extra’s op school. Vakken over taal en cultuur vind je interessant. Met een vwo-advies op zak, kun je kiezen voor het gymnasium.

Tommaso Mari_11_DPhil Classical Languages

Gymnasium in de brugklas
Als je kiest voor het gymnasium, kom je in een atheneum/gymnasiumbrugklas. Naast de 14 vakken, staan er op jouw lesrooster 2 extra uren Griekse en Latijnse taal en cultuur. Je maakt kennis met mytholgische verhalen, je leert het Griekse alfabet en je eerste woorden Latijn. Het leuke is dat je vaak projectmatig werkt. De vakken Grieks en Latijn worden gecombineerd met andere vakken, zoals geschiedenis, ICT of Nederlands.

Filmpje kijken? Lees verder.

Lees verder

Waarom gymnasium?
Wie spreekt er nog Latijn? Wat heb je aan Grieks? Een heleboel! Zodra je met Grieks en Latijn aan de slag gaat, merk je dat het nog steeds nuttig is om meer te leren over de taal en cultuur uit de Griekse en Romeinse oudheid. Je herkent elementen van het Grieks en Latijn in andere talen.

Ook op bouwkundig gebied waren de Grieken en Romeinen echte uitblinkers. Tijdens de Griekenland- en Romereis in de 4de en de 5de klas ga je dat van dichtbij zien. Het Grieks en Latijn leeft meer dan je denkt en op het gymnasium ontdek je het.

Uit je comfortzone
Vind je school appeltje eitje en zoek je extra uitdaging? Dan is het gymnasium iets voor jou. We vinden het belangrijk dat je iets doet met je opgedane kennis. Samenwerken in projecten is een belangrijk onderdeel bij de projecten die we aanbieden. Bouw een website, bestudeer een verhaal en schrijf er een artikel over… Kom maar op met jouw ideeën! Het aantal wekelijkse uren Grieks en Latijn verschilt per leerjaar.

Cultuur snuiven
Het bestuderen van de Griekse en Latijnse taal en cultuur wordt nog leuker als je op excursie en op reis gaat! Elk schooljaar staan er culturele uitstapjes en tentoonstellingen op het programma. De kers op de taart is de Griekenlandreis in de 4de en de Romereis in de 5de.

Het eindexamen gymnasium
Het is natuurlijk geweldig als je examen doet in zowel Grieks als Latijn. Wil je dat niet, dan kun je aan het eind van de 3de klas één van beide talen laten vallen. Je kunt dan nog steeds een gymnasiumdiploma halen.

Wil je weten wat je naast de gymnasiumvakken te wachten staat? Lees dan verder bij havo/vwo.

Lees verder