25 november 2021

Klassieke Olympiaden

Afgelopen weken hebben onze leerlingen Latijn en Grieks uit gymnasium 5 en 6 tijdens de les deelgenomen aan de eerste ronde van de Klassieke Olympiaden, een wedstrijd voor de vakken Latijn en Grieks in Nederland en Vlaanderen. Vandaag kwam de uitslag binnen: vol trots kunnen wij melden dat Mayke Gaakeer uit gymnasium 5 ruimschoots door is naar de tweede ronde Grieks!! Zij en 51 andere kandidaten zullen op 26 januari de epische beproeving met elkaar aangaan om een finaleplaats. Wij wensen haar heel veel succes!

De wedstrijden van de Klassieke Olympiaden zijn speciaal voor leerlingen van klas vijf en zes van het gymnasium. Er zijn voor de wedstrijden voor Latijn en Grieks drie rondes. De eerste ronde maken de leerlingen op school: zij krijgen een ongeziene passage Grieks of Latijn voorgelegd en moeten daarover vragen beantwoorden die betrekking hebben op de taal, de grammatica, tekstbegrip en de cultuur.

In de tweede ronde worden de beste 52 kandidaten bevraagd over een pensum dat zij vooraf hebben voorbereid. Ook zullen zij een schriftelijke creatieve verwerking maken aansluitend bij het gelezen pensum.

De drie beste kandidaten worden uitgenodigd om in een mondelinge finale onder toeziend oog van universitaire docenten Griekse of Latijnse taal en letterkunde te strijden om de eerste, tweede en derde prijs. Zij zullen worden bevraagd over een tweede, kleiner pensum.

De winnaars van de Klassieke Olympiaden valt eeuwige roem ten deel. Daarnaast stelt de organisatie prachtige geldprijzen beschikbaar: 250 euro voor de eerste, 150 euro voor de tweede en 100 euro voor de derde plaats. Daarnaast geldt uiteraard de Olympische gedachte: meedoen is belangrijker dan winnen

Tanja de Goeij (docente Latijn en Grieks)