6 juli 2022

Geslaagde gymnasiasten halen hun excursie Amsterdam in!

Was het niet 13 maart 2020 dat Nederland voor het eerst in gedeeltelijke lockdown ging? Op 14 maart zouden we met gymnasium 4 onze excursie naar Amsterdam maken, naar het Paleis op de Dam, met zijn vele Klassieke elementen die symbool staan voor rechtvaardig bestuur over de stad enkele eeuwen geleden, en naar het Allard Pierson museum, met topstukken van Griekse en Romeinse kunst.

Helaas ging deze excursie dus niet door, zoals we de twee jaren daarna telkens weer tegen onze leerlingen moesten zeggen: helaas, jammer! Geen Griekenlandreis, geen uitwisseling Rome, om maar een paar bijkomstigheden van een gymnasiumopleiding te noemen….

Deze leerlingen klaagden niet, gingen door, verzetten hun zinnen, namen de draad van Ariadne op, lieten zich niet uit het lood slaan, en koersten naar een mooi diploma. Morgen hebben ze dit in hun bezit en de toekomst staat voor hen open. Nieuwe kansen, eigen reizen, verre horizonten.

Ivonne Langedijk en ik konden hen na fijne jaren in de klas nog niet laten gaan en organiseerden gisteren opnieuw de excursie naar Amsterdam met hen. Zo konden zij  toch nog het Paleis op de Dam van binnen zien. De gymnasiasten bewonderden de schilderijen met Griekse, Romeinse en Bijbelse verhalen vol symboliek, de herkenbare godenbeelden en de pracht en praal van het paleis. Daarna even lekker shoppen en naar de Mac, een boeiende rondleiding over de gipsenzolder met alle stijlen van de Griekse beeldhouwkunst én een rondleiding over de Romeinse afdeling van het Allard Pierson. Een gezellig etentje bij de Italiaan tenslotte, maakte de dag helemaal af. De leerlingen genoten, en wij met hen!

Morgen is het groot feest en dan laten wij echt los…

Tanja de Goeij