21 maart 2023

Verslag excursie gymnasium 6

Vorige week dinsdag, 7 maart, zijn wij met gymnasium 6 een dagje naar Amsterdam geweest om een aantal oudheden in eigen land te bezichtigen. Om 09:00 stonden wij met z’n allen klaar op station Heerhugowaard en zijn we met z’n allen per trein vertrokken naar Amsterdam Centraal.

Eenmaal hier aangekomen hebben wij een korte wandeling gemaakt langs een aantal bezichtigingsplekken zoals een oude kerk en een bekend marktplein. Dit was onder begeleiding van mevrouw Langedijk die als (oud)gids van Amsterdam overal een verhaal bij vertelde. Vanwege de tijd en het slechte weer moesten we deze rondleiding echter kort houden.

We zijn daarna gelijk doorgegaan naar het Allard Pierson museum en hebben daar om 11:00 een rondleiding en tour gekregen van een archeoloog aan de UvA. De tentoonstelling die wij hier hebben bezocht is ook geheel van de UvA. We zijn begonnen met het bezichtigen van idolen uit de prehistorie en zijn doorgegaan naar beelden uit de Griekse en Romeinse tijd. Hierbij hebben we verschillende Kouroi en Korai gezien, vele gipsen afgietsels van levensgrote beelden, potjes, pannetjes en vazen en natuurlijk delen van verscheidene tempels en grafmonumenten.

Na deze rondleiding zijn wij zelf nog door het museum geweest en hebben hier leuke foto’s gemaakt, terwijl we beelden na deden. En als kers op de taart mochten wij genieten van de plotselinge sneeuwval.

Toen we klaar waren bij het museum hebben we een uurtje de stad onveilig gemaakt en lekker op onszelf geluncht. Om 13:15 was het verzamelen bij het Paleis op de Dam. Onderweg moesten we natuurlijk eerst nog een patatje scoren bij Mannekepis. Om 13:30 begon onze audiotour door het Paleis. Hierbij werden we vrijgelaten het Paleis te bezichtigen en zelf te ontdekken aan de hand van de bijbehorend audio. Maar eerst natuurlijk een groepsfoto met Atlas. Na veel discussiƫren met elkaar over de geziene beeldhouwwerken in de galerij, werd het helaas tijd om de dag af te sluiten. Met de hele groep zijn we samen teruggelopen naar Amsterdam Centraal en we keerden terug naar Heerhugowaard waar we om 15:58 weer aankwamen.

Al met al was het een leerzame dag en was het superleuk om in te zien hoeveel kennis wij eigenlijk al bezitten over alle besproken onderwerpen. Natuurlijk ook niet te vergeten vonden wij het uiterst interessant om te zien hoeveel oudheden wij in ons eigen land hebben!

Annarieke Mol, Lotus van Damme, V6d.