6 oktober 2022

MEP 2022

Eindelijk was het zo ver! Nadat er gedurende twee jaar vanwege Corona alleen online gelobbyd mocht worden, er niet vergaderd mocht worden in de Tweede Kamer en ook het verblijf in gastgezinnen niet mogelijk was, mocht dit jaar alles weer van start gaan, zoals het van oudsher ook hoorde!

Dit jaar vertegenwoordigden acht leerlingen van verschillende scholen, waaronder het Han Fortmann, de provincie Noord-Holland als het land Tsjechië. De leerlingen werden naar alle uithoeken van Nederland gestuurd om met hun commissies de beste resoluties te schrijven voor hun vraagstuk. Bijna iedereen verbleef de eerste vier nachten bij een gastgezin en de laatste nacht werd doorgebracht in het Stayokay Hostel in Den Haag. In totaal waren er tien commissies met tien verschillende resoluties, waarvan er maar drie van de tien werden aangenomen. Een van die drie resoluties was die van de commissie Juridische Zaken, waaraan ik zelf heb meegewerkt.

De laatste avond was er een culturele avond georganiseerd met als inspiratie het Eurovisie Songfestival. Ieder land moest een act opvoeren en aan het eind werden de punten uitgereikt. Van toneelstukjes tot het bouwen van een feestje: alles kwam voorbij. De vertegenwoordigers van Tsjechië hadden gekozen voor een toneelstukje met als thema ‘het ontstaan van het bier Pils in het stadje Pilsen’ met als extra toevoeging Buurman & Buurman, want het komische duo is van oorsprong Tsjechisch. Met deze act werd Tsjechië derde en kreeg dus een bronzen beker mee naar huis.

Ook ging het team van Noord-Holland gezamenlijk uit eten en kwam per toeval Jesse klaver tegen, die samen met een Europarlementariër uit eten was. Natuurlijk werden er de nodige foto’s genomen.

Maar het klapstuk was toch wel het vergaderen in de enige echte Tweede Kamer en de opening van Vera Bergkamp, de huidige voorzitter van de Tweede Kamer. Praten via de interruptiemicrofoons, plaatsnemen in de stoelen van echte politici en het speechen bij het spreekgestoelte: het waren ervaringen die ik nooit meer zal vergeten.

Als afsluiter werd er bekendgemaakt wie van de ruim 150 leerlingen Nederland mocht vertegenwoordigen tijdens Mep internationaal. Van Noord-Holland werd dat Sieb Kooijman.

Kortom: meedoen aan Mep 2022 was een fantastische ervaring!

Zefanjah de Jong (vwo 5)