15 november 2022

Gymnasium 5 in Rome (verslag)

Deze week verblijven onze leerlingen van gymnasium 5 in Rome. Zij schrijven iedere dag een verslag dat hier te lezen is. Vandaag dag 1 t/m 7

Zondag 13-11
Zondagochtend werden we veel te vroeg op brute wijze door de wekker wakker gemaakt: het was tijd om naar Rome te gaan. Al gauw vertrok iedereen naar school om daar te verzamelen, met de bus door naar Schiphol. We hadden namelijk besloten om extreem vroeg op het vliegveld aan te komen, om de drukte voor te zijn, die uiteindelijk wel mee viel: we hebben langer in Starbucks gewacht dan dat we in het vliegtuig hebben gezeten. Vermeldenswaardig is dat tijdens het boarden BeReal afging. Nadat iedereen z’n plekje in het vliegtuig had gevonden of snel had geruild, was het tijd om de instructies van het personeel te bekijken. Sinds onze laatste keer vliegen naar Griekenland was er niks veranderd aan de zuurstofmaskers in geval van nood. Na 40 minuten stegen we op en al snel had iedereen zijn gordels los en muziek of film aangezet. Na anderhalf uur moesten de riemen weer vast en begon het vliegtuig turbulerend te dalen: al snel kregen sommige mensen een verhoogde hartslag. Na het ophalen van de koffers werd een enkeling opgehaald voor een vier uur durende familielunch en de rest werd door busjes met blinderende ramen gebracht naar de ontmoetingsplek, waar de gastgezinnen met smart zaten te wachten op onze aankomst. De koffers werden in de auto’s geladen en iedereen vertrok naar z’n eigen gastgezin om daar verder kennis te maken. Rond een uur of vier spraken we af in het centrum van Rome, alleen bleek daar dat we onze docenten misten. Onze journalisten hielden moedig stand en al gauw zagen we de begeleiders aankomen lopen. Tijdens het lopen werd al snel duidelijk wat mevrouw De Goeij bedoelde met stevige wandelschoenen: we liepen langs een aantal antieke gebouwen. Hiervan zijn prachtige foto’s gemaakt, zie de afbeeldingen hieronder. Als afsluiter van de dag aten we een pizza in een restaurant en doken we daarna ons bedje in.

Van uw trouwe verslaggevers,

Tobias Vonhoff, Kaitlyn Schouten, Richard Kranenburg en Djinny Obdam

Maandag 14-11
Maandagochtend werden we uitgerust om 9 uur op school verwacht. Na een drukke metrorit, waarin iedereen dicht op elkaar in de metro gedrukt stond kwamen aan op het Liceo Cavour. Deze school ligt hartje centrum in Rome en als je de straat uitloopt kom je direct het Colosseum tegen. Toen we op school aankwamen werden we ontvangen in een mooi klassiek ingerichte aula op het Liceo Cavour. Daar werd het filmproject uitgelegd en werden de groepen gemaakt. Nadat iedereen een kleine start had gemaakt met het filmproject was het tijd om een beetje sportief te doen. We gingen tegen de Italiaanse klas volleyballen. Voor de volleybalmatch vierden we nog even snel Tobias zijn verjaardag. Zij waren veel beter voorbereid, omdat zij de sport vaker beoefenen dan wij. Toch hebben wij Nederlanders een goede prestatie neergezet, er werden 3 potjes gespeeld tot de 15 punten. Het eerste potje hebben wij gewonnen, het tweede potje werd door de Italianen gewonnen en het laatste potje werd jammer genoeg ook door de Italianen gewonnen. We streden tot het bittere eind, maar het was niet genoeg. Na de verloren volleybalmatch lunchte we op het schoolplein. De Italiaanse ouders hadden voor ons thuis een lunch voorbereid en aan ons meegegeven. Deze lunch is lekker opgepeuzeld op het schoolplein van de school. Na de lunch vertrokken we langs het Colosseum naar de Thermen van Caracalla, alleen door een kleine fout in de planning bleek dat we daar niet naar binnen konden, omdat deze bezienswaardigheid dicht bleek te zijn. Dus we konden door wandelen naar de San Clemente. We konden onder de San Clemente rondlopen en konden zo de overblijfselen van huizen, de Mithrastempel en de basiliek gewijd aan bisschop Clemens bekijken. Als laatste activiteit van de dag gingen we naar de San Pietro in Vincoli. In de  San Pietro was een mooi beeld van Michelangelo en waren overal mooie schilderijen te vinden. Na deze activiteit hadden we vrije tijd en besloten we met onze partners mee naar huis te gaan en om half tien weer af te spreken bij het Colosseum om de stad in te gaan. Uiteindelijk na een wandeling door de prachtige binnenstad van Rome strandde we voor het Altaar voor het vaderland. Het was een imposant gebouw dat prachtig verlicht was. Na een tijdje rond dit gebouw te zijn gebleven besloten we naar huis te gaan, omdat we de volgende dag gewoon weer om 9 uur op school moeten zijn. Na een busreis kwamen we thuis aan en was het tijd om te slapen. Dit was onze dag in een vogelvlucht.

Dit was het verslag van uw favoriete verslaggevers
Almas, Youssef, Tijmen, Mika en Stan

Dinsdag 15-11
Dinsdag de vijftiende om negen uur s’ochtends stond een filosofie les op de planning. Er waren vorige week al groepjes gemaakt door de Italianen en hun leraar filosofie. Elk groepje werd aangevuld met Nederlanders en elk groepje bedacht een beschrijving van geluk.
Met die beschrijving zochten we een Engels lied uit over blijdschap en alle groepjes hebben hun liedje.
 Daarna kregen we ook nog een lesje Latijn, maar niet op de manier hoe we het normaal gewend waren. Voor ons is het gebruikelijk veel meer te vertalen, maar deze keer werd er meer gefocust op het leven van de schrijvers, specifiek die van Plautus.
Toen zijn we naar het Colosseum geweest. Meneer Bastiaansen (onze oude docent geschiedenis) ging ook mee hiernaartoe. We stonden te wachten in de rij en toen we naar binnen gingen, mochten we uiteindelijk zelf rondlopen. Hier hield Tobias zijn presentatie. In het Colosseum was er een soort van plein, met daaromheen allemaal bogen. Hier kon iedereen wat foto’s maken, ondanks dat het een beetje regende. Toen we hier klaar waren liepen we nog even door het winkeltje dat bij het Colosseum was en waar sommigen een kaart kochten om te versturen naar hun ouders of opa en oma.
Later gingen we richting de Palatijn, de heuvel waar het begin van het eerste Rome is gesticht. Hier hield Zefanjah haar presentatie, waarin zij vertelde over de geschiedenis van de heuvel, wat er allemaal was en waar alles zich bevond. Op deze heuvel woonden vroeger eerst de rijke families. Pas tijdens het keizerrijk werd het de vaste woonplaats van de keizer.

Hierna zijn we met zijn allen naar het Forum Romanum geweest. Daar heeft Youssef ons verteld over de geschiedenis van het forum, en wat een Forum nou eigenlijk is. Daarnaast heeft hij ook in het kort verteld over de bogen en tempels die zich bevinden op het forum. Ook heeft Renske verteld over de Romeinse Senaat in de Curia Julia en de Vestaalse Maagden, wat eigenlijk twee heel verschillende onderwerpen zijn maar die toch wel met elkaar te maken hebben op een bepaalde manier. Beiden onderhielden ze namelijk de bescherming van Rome.

We hebben ook nog een kijkje genomen bij de Boog van Constantijn. Daar heeft Stan zijn presentatie gehouden over dit bouwwerk, namelijk over de geschiedenis van het werk maar ook over de toegepaste architectuur en de materialen gebruikt bij de bouw van het werk.

Met het avondeten gingen we naar de KFC met de metro. Toen iedereen er was, gingen we naar binnen en bestelden we wat we wilden eten.  Vervolgens wilden we een echt Italiaans ijsje halen. Na drie mislukte pogingen hadden we eindelijk een ijssalon gevonden die open was. Ondanks de drukke dag, hebben we er toch nog een geslaagde avond van weten te maken en gingen we allemaal lekker slapen.

Groetjes uit Rome!
Niobe, Donna, Sabeh, Renske en Zefanjah

Woensdag 16-11
We begonnen bij Villa Borghese, een heel mooi park met aan het begin een meer met een ruïne in het midden. Er was een prachtig uitzicht te zien waar we groepsfoto’s hebben gemaakt en naar een presentatie hebben geluisterd.

We liepen vanuit Villa Borghese door naar Galleria Borghese. Daar gingen we eerst naar de schilderijen kijken waar onder andere werken van Rafaël en Leonardo DaVinci hebben gezien. Het was allemaal heel indrukwekkend. Overal waar je keek waren er beschilderde muren en plafonds. Meneer Bastiaansen legde ons veel uit over de betekenis en verhalen achter de beelden en schilderijen. Na een half uur liepen we naar beneden om de beeldencollectie te bekijken. Ook deze was erg bijzonder om te zien. Het toppunt was uiteindelijk wel het plafond in een van de laatste zalen.

Nadat we bij het huis, geschonken aan president Mussolini waren geweest, moesten we een flink stuk lopen door de stad om bij het volgende museum te komen. Eenmaal daar aangekomen, gingen we naar binnen om de schilderijen te bezichtigen. Eigenlijk was iedereen wel van mening dat het museum van Villa Borghese mooier was dan het museum wat we als laatst bezochten. Vervolgens liepen we gezamenlijk naar de metro en ging iedereen naar hun gastgezin om met het gastgezin te eten. Iedereen was zo moe, dat we die avond niet meer met elkaar hebben afgesproken, maar een beetje op tijd naar bed gingen. Dat was alweer de vierde dag van onze prachtige uitwisseling in Rome.

Donderdag 17-11
Na een goede nachtrust en een heerlijk ontbijt spraken de reizigers in (jawel) een andere staat af bij het Vaticaan museum. Na een tijdje wachten konden we naar binnen om door de welbekende security poortjes te gaan. De Amerikaanse gids kwam met haar vlaggetje aan en toen konden we door naar de presentaties over de Sixtijnse kapel en de kamers van Rafaël. Na afloop van de presentaties werden we door deze bouwwerken geleid en kregen we instructies om in de Sixtijnse kapel stil te zijn en vooral geen foto’s te maken wat ook elke vijf minuten door de speakers schalde. Hoewel een enkeling een stuk pizza kocht in het restaurant, belande we al snel buiten en had onze stappenteller de 10.000 aangetikt, want: Rome verover je te voet! Nadat de proviand was opgegeten gingen de reizigers vol goede moed naar de Sint Pieter om die te gaan beklimmen, maar eerst luisteren naar de volgende presentatie. De gids bleef in de Sixtijnse  Kapel achter. Na veel gezucht, gesteun en 551 traptreden later was de top bereikt en ging de BeReal af: dit zorgde voor een boost en mooie foto’s. Al gauw gingen we weer naar beneden en kwamen we bij een souvenierwinkeltje, waar de een werd opgelicht en de ander een mooie deal scoorde. Het is onze verslaggevers nog steeds niet duidelijk waarom dezelfde pet bij de ene kraam vijftien euro kost en bij de andere acht. Hierna bezocht de groep de engelenburcht waar een presentatie plaatsvond. Er werden nog snel een paar foto’s gemaakt om vervolgens door te lopen naar het Pantheon. Snel erin, want om 18:00 sloten de deuren van het spectaculaire gebouw met een gat in de nok, wat het gebouw volgens ons toch wel bijzonder maakt. En gelijk door naar de Trevi Fontein, wat onze stappenteller ten goede kwam. Voor de nauwkeurige lezer: de gemiddelde stappenteller had de 16.000 ruim aangetikt. Al snel ging ieder naar huis om om te kleden en te eten of door te gaan naar de kebab zaak. In de avond ontmoeten wij elkaar om door de stad te lopen en hierna ging ieder zijn eigen weg.
Bewolkte groet uit Italië van uw reisverslaggevers Richard, Djinny, Kaitlyn en Tobias 

Vrijdag 18-11
We begonnen de dag goed met een forse regenbui op ons hoofd. De mensen die buiten liepen onderweg naar Musei Capitolini moesten overhaast schuilen in Altara della patria. Toen de regenbui over was verzamelde iedereen zich bij musei capitolini om gezamenlijk een tour te krijgen door de zalen van het grote paleis. In dit paleis stonden veel schilderijen en waren de plafonds prachtig versierd. Ook was er een gang die het paleis verbond met een ander gebouw, waar we mooi uitzicht hadden op het Forum Romanum. Dat was erg mooi. Na alles gezien te hebben in het musei capitolini kregen de leerlingen een half uur vrije tijd voordat we naar Via Appia vertrokken met een bus. De Via Appia is een oude Romeinse weg die  in de Romeinse tijd een equivalent was van een snelweg zoals wij die kennen. Naast de
Via Appia kregen we een prachtige presentatie te horen van Almas waarin hij in geweldig detail wat vertelt over de Via Appia en de ernaast gelegen catacomben. In die catacomben kregen we later ook een rondleiding van een hele aardige man. Ondanks het feit dat we maar een klein stuk van de catacomben hebben kunnen zien, was het fascinerend om te bedenken dat dit allemaal is uitgegraven door Christenen heel lang geleden. In de catacomben hebben we meerdere graven van oude pausen gezien en heel veel ‘normale’ graven. Na de rondleiding in de catacomben hebben wij twee uur vrije tijd gekregen voor we bij de basiliek van Santa Maria in Trastevere moesten verzamelen. Hierin zagen we hele mooie plafondschilderingen en beelden. Na de basiliek bezocht te hebben gingen we voor de laatste keer uit eten in Rome. Het eten was best lekker, maar sommigen hadden er meer van verwacht. Na dit etentje ging iedereen naar huis om uitgerust (dit is niet gelukt) weer aanwezig te zijn op het verzamelpunt. Dit sloot de laatste dag van deze mooie uitwisseling af.

Saluti, Tijmen, Stan, Mika, Almas en Youssef