4 april 2023

Excursie Franeker en Assen met G2 en G3

Afgelopen vrijdag gingen G2 en G3 samen op excursie naar Franeker en Assen.

Hier bezochten wij het Planetarium van Eise Eisinga. De leerlingen kregen uitleg over dit bijzondere planetarium en zij kwamen niet alleen meer te weten over ons zonnestelsel, maar ook over hoe Eisinga tot zijn inzichten en berekeningen kwam. Helemaal bijzonder om te ontdekken dat zijn nagebouwde zonnestelsel vandaag de dag nog steeds draait en tot op de minuut nauwkeurig is!

Dit zonnestelsel met de 6 planeten die eromheen draaien, is te vinden in de Planetariumkamer, en is het oudste werkende planetarium ter wereld. Verder konden zij de tentoonstelling aan de hand van een speurtocht en op speelse wijze bezoeken.

We zijn met de bus verder gereden naar Assen, naar het Drents museum, om daar de tentoonstelling ‘Sterven in schoonheid’ te bezoeken. Bij deze tentoonstelling waren er vondsten te bewonderen uit Pompeï en Herculaneum die het mooie, rijke leven lieten zien vóór de verwoestende uitbarsting van de Vesuvius. Zo nam een gids ons mee langs mozaïeken, fresco’s en fonteinen. Ook een gipsbeeld van een persoon die bedolven raakte onder de lava en as en m.u.v. botten vernietigd werd, maakte diepe indruk op de leerlingen.

Sharina Vastenhout (Docente Griekse en Latijnse Taal en Cultuur)