22 maart 2024

De uitwisseling Italië…onvergetelijk

Na een vijftien uur lange busreis riep één van de docenten om dat we over enkele minuten aankwamen bij de school in Vimercate. Toen kwamen de zenuwen wel een beetje, want we hadden de Italianen natuurlijk nog nooit ontmoet, alleen online gesproken. De Italiaanse leerlingen stonden samen met hun ouders op hun school met spandoeken op ons te wachten. Het was raar om bij vreemde mensen in de auto te stappen maar ze waren heel chill. Na een heerlijke lasagne te hebben gegeten heeft het gezin de omgeving laten zien. ’s Avonds zijn we met een groep Italianen en hun Nederlandse gast een aperitief gaan halen. Een drankje met een hapje. Super leuk georganiseerd door de Italianen. We hebben die week in Italië met alle Nederlandse en Italiaanse leerlingen leuke activiteiten ondernomen. We hebben Milaan, Verona en Monza bezocht. Ik vond vooral Milaan en Verona mooi en indrukwekkend. Ik vraag me nog wel steeds af hoe die Italianen zo slank blijven want ik heb nog nooit zoveel chocola en koekjes gegeten als deze week. Bij elke maaltijd werd er chocola gegeten… Althans in het gezin waar ik verbleef.

Na een geslaagde week in Italië kwamen de Italianen in maart naar Nederland. Super leuk om elkaar weer te zien. Eerst thuis lekker gegeten en daarna zijn we lekker op het strand gaan uitwaaien. Ook in Nederland hebben we samen met de Italianen verschillende uitstapjes gedaan zoals Amsterdam, schaatsen en Amersfoort. Halverwege de week hadden we een volleybaltoernooi waar de Italiaanse leerlingen uiteindelijk gewonnen hebben. De Italianen zijn mega fanatiek, elke punt dat zij scoorden ging niet geruisloos voorbij, haha! De meeste leerlingen moesten met de fiets naar school waardoor de Italianen ook moesten fietsen. Ze zeiden dat ze konden fietsen, maar op tempo mogen ze nog wel éven oefenen… Al met al was de uitwisseling absoluut een onvergetelijke ervaring! Ik heb zowel in Italië als in Nederland een geweldige tijd met de Italianen gehad. Had dit niet willen missen.
Mara Makraki, Trinitascollege Han Fortmann, Vwo 5

Noi ragazzi dell’istituto Ezio Vanoni di Vimercate vorremmo ringraziare profondamente tutti coloro che hanno reso possibile questo scambio culturale. Un ringraziamento speciale alle professoresse per averci ispirato, sostenuto e guidato lungo questo indimenticabile percorso di apprendimento e per averci offerto l’opportunità di imparare in un ambiente internazionale. Un grazie immenso va alle famiglie ospitanti che ci hanno accolto come dei membri delle loro famiglie. Un sentito ringraziamento ai nostri compagni di viaggio per le nuove avventure significative, per le risate insieme e per i ricordi condivisi e anche alle nuove amicizie che sono nate. Infine, grazie a questo meraviglioso paese che ci ha aperto le porte alla sua cultura, arte e cucina. Lo scambio è stato un sogno diventato realtà e rimarrà per sempre nei nostri cuori. Grazie a tutti!                                 
Solcia Matilde


Wij, de studenten van het Ezio Vanoni instituut in Vimercate, willen iedereen die deze culturele uitwisseling mogelijk heeft gemaakt hartelijk bedanken die deze culturele uitwisseling mogelijk hebben gemaakt. Speciale dank aan de docenten voor het inspireren, ondersteunen en begeleiden van deze onvergetelijke leerervaring en voor het geven van de mogelijkheid om in een internationale omgeving te leren. Een grote dank gaat uit naar naar de gastgezinnen die ons hebben verwelkomd als leden van hun eigen gezin. Een welgemeend dank aan onze medereizigers voor de zinvolle nieuwe avonturen, voor het lachen samen en voor de herinneringen die we deelden, en ook voor de nieuwe vriendschappen die werden gesloten. Tot slot, dank aan dit prachtige land dat zijn cultuur, kunst en keuken voor ons openstelde. De uitwisseling was een droom die uitkwam en voor altijd in ons hart zal blijven. Bedankt allemaal!
Matilde Solcia, Instituto Ezio Vanoni, Vimercate