12 oktober 2021

Creatieve workshopdag

Vrijdag 8 oktober was de organisatie CKV Fabriek de hele dag aanwezig op Han Fortmann om een serie creatieve workshops te verzorgen voor alle vierdeklassers.

De leerlingen konden zich van te voren voor twee workshops inschrijven en hadden daarbij de keuze uit Beatbox, Breakdance, Capoeira, Light Painting, Lipdub, Stop Motion, Smartphone Fotografie en Streetbeats.

De Workshopdag, die gegeven werd door professionals uit de creatieve wereld, diende als opmaat voor de vierdeklassers om later dit schooljaar met het vak CKV een complete (theater)productie in elkaar te draaien waarbij allerlei kunstdisciplines (muziek, dans, drama, beeldend) bij elkaar komen.

Bijzonder actief waren de workshops Breakdance en Capoeira, die in de gymzalen van De Waardergolf werden gegeven. De leerlingen leerden hierbij vele hiphop dansmoves (Breakdance) en de bijzondere bewegingen van de Braziliaanse ‘vecht-dans’ Capoeira. Het meeste geluid werd geproduceerd bij Streetbeats, waarbij de leerlingen de ingewikkeldste ritmes leerden drummen op speciale percussievaten.

Bij een aantal workshops hielden de leerlingen er een compleet eigen eindproduct aan over. Zo maakten de leerlingen bij Lipdub een videoclip en bij Stop Motion een korte film. Bij Smartphone Fotografie brachten leerlingen de omgeving van de school op een bijzondere manier in beeld, wat een serie kunstzinnige foto’s opleverde.

Bij de workshop Light Painting werd JC Kompleks als locatie gebruikt, omdat hierbij een compleet verduisterde ruimte het beste eindproduct oplevert. Light Painting is een speciale techniek waarbij men in het donker met speciale lampen en een camera met een lange sluitertijd bijzondere ‘lichtschilderijen’ maakt. Het resultaat is een serie verbluffende foto’s waarbij de leerlingen omgeven zijn door golven van allerlei kleuren licht.

De leerlingen van Han Fortmann kunnen terugkijken op een creatieve, inspirerende workshopdag.