Tweetalig onderwijs

Engels is een belangrijke wereldtaal. Als je later gaat studeren en werken, kun je niet zonder. Wil jij supergoed worden in Engels? En ben je bereid om een stapje extra te doen voor school? Dan is tweetalig onderwijs iets voor jou.

Het is even wennen, zo’n eerste schooldag op de tweetalige variant van de havo/vwo-klas. We only speak English and you have to try to understand what the teacher says. Maar het duurt niet lang voordat Engels de normaalste zaak van jouw wereld is. Een taal leer je eenmaal pas echt goed spreken, schrijven en begrijpen als je het dagelijks gebruikt.

Engels een eitje
Als je kiest voor tto, volg je meer dan de helft van de vakken helemaal in het Engels. Het grote voordeel van tto is dat je een voorsprong hebt bij je vervolgopleiding. Veel studies en opleidingen zijn Engelstalig of gebruiken Engelstalige boeken. Voor jou geen enkel probleem!

Filmpje over tto kijken? Lees verder.

Lees verder

Buitenschoolse activiteiten
Engels leren we natuurlijk niet alleen in de klas. We hebben een uitgebreid programma van leuke activiteiten. Samen naar een Engelstalige voorstelling bijvoorbeeld of luisteren naar een gastspreker. En waar kun je beter je Engels in de praktijk oefenen dan in… Engeland? We gaan dus ook op reis!

Speciale tto-docenten
De docenten die tto geven, hebben een speciale opleiding gevolgd om goed les te kunnen geven in het Engels. Daar pluk jij de vruchten van, want de lessen zijn van een hoog niveau. Na een paar maanden in de brugklas merk je al dat jouw Engels met sprongen vooruitgaat.

Tto iets voor jou?
Hoe weet je nu of tto iets voor jou is? Het allerbelangrijkste is dat je het echt graag wilt. Je moet vaak extra je best doen om de lesstof te begrijpen en dat vraagt om veel doorzettingsvermogen. Verder is het belangrijk dat je een overtuigend havo- of vwo-advies hebt gekregen op de basisschool en dat je taalvaardig bent.

Belangrijk om te weten
Het lesprogramma van tto brengt jaarlijks extra kosten met zich mee. De eigen bijdrage is voor schooljaar 2022-2023 vastgesteld op € 350,-.
Van deze € 350,- is in alle jaarlagen € 65,- gereserveerd voor de organisatorische onkosten, zoals coördinatie, lidmaatschappen van het Netwerk Tweetalig Onderwijs, Nuffic, onkosten t.b.v. accreditatie etc.

Voor de onderbouwklassen wordt het resterende bedrag als volgt verantwoord: voor extra lesactiviteiten ten behoeve van de Engelse taalvaardigheid, wordt jaarlijks € 75,- gereserveerd. Voor excursies, gastlessen en allerlei andere activiteiten wordt jaarlijks € 50,- gereserveerd. Denk daarbij aan het Phileas Fogg Theater, St.Patrick’s Day, excursies e.d. Tot slot wordt het resterende bedrag van € 160,- besteed als reservering voor de Engelandreis in het derde leerjaar.

In de bovenbouw wordt het totale bedrag van drie leerjaren grofweg besteed aan de kosten van organisatie (3 x € 65,- = € 195,-), extra lesactiviteiten ten behoeve van de Engelse taalvaardigheid (€ 300,-) , de onkosten voor examens IB en Cambridge Advanced (€ 300,-), en de kosten voor de andere activiteiten zoals Phileas Fogg, de workshop Public Speaking en de tweedaagse excursie naar Brussel (€ 255,-).