ONS-klassen

Op Han Fortmann kies jij op welke manier je wilt leren. Ga je voor havo/vwo of is de ONS-klas meer wat voor jou? De letters ONS staan voor Onderwijs Nieuwe Stijl. Lees verder om te ontdekken of ONS bij jou past.

foto 2 Frans leerlingen

Wie ben je? Wat kun je? En hoe sta jij in de samenleving? De antwoorden op deze vragen ontdek je in de ONS-klas. In deze klas werken we aan projecten en het draait om het behalen van leerdoelen in plaats van cijfers. Je focust je op je eigen niveau. Een motiverende manier van werken, omdat je steeds beter wordt in wat je doet! De brugperiode duurt in deze klas niet 1, maar 2 jaar. Een extra jaar om keuzes voor de toekomst te maken en om te laten zien wie je bent en wat je kunt.

foto 1 muziek vier jongens

Laat zien wat je kunt
Als je in de ONS-klas zit, zijn je lessen anders ingedeeld dan bij de reguliere klassen. Je werkt in deze klas samen met je klasgenoten, maar ieder wel op zijn eigen niveau. Je volgt ook vakken die samen zijn gevoegd in een project. Dit project is gemaakt aan de hand van een thema. Ongeveer elke zes weken werk je aan een nieuw thema.
Bij de overige vakken zul je merken dat er veel aandacht is voor de manier waarop jij leert en keuzes die jij daarin kunt maken. Je leert waar je goed in bent en waar je jezelf nog in kunt verbeteren; dit heeft als gevolg dat je soms zult kiezen voor extra instructie of uitleg van de docent en dat je op een ander moment liever gelijk start met oefenen. In de ONS-klas mag je dit soort keuzes maken en je docenten helpen je hierbij.

 

foto 2 wiskunde meisjes

Zo weet je waar je goed in bent
In de ONS-klassen houden de docenten en jijzelf goed in de gaten waar je bij elk vak goed in bent of waar je jezelf nog kunt verbeteren. Dit doen de docenten door je te beoordelen aan de hand van leerdoelen die uitgewerkt zijn in vijf niveaus. Het eerste niveau van een leerdoel wordt ‘beginner’ genoemd en je kunt ook de titel ‘expert’ behalen! Bij elk leerdoel staat goed uitgelegd welke stappen je kunt maken om te groeien.

Steeds beter
In de ONS-klas leer je door zelf op onderzoek uit te gaan. Het kader dat de docent je geeft stuurt je de goede kant op. Regelmatig krijg je feedback op je werk. Zo weet je precies wat je de volgende keer beter kan doen. In de ONS-klas groei je stapje voor stapje.