27 februari 2020

Expositie leerlingen Han Fortmann bij hoogheemraadschap

Onze leerlingen van vwo 6 hebben in opdracht van het hoogheemraadschap beeldend werk gemaakt dat in het gebouw van het hoogheemraadschap te zien is. De kunstwerken zijn tevens onderdeel van het examen voor het vak tekenen. Donderdag 13 februari was de opening van de expositie bij het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Onderwerp was het monumentale Noorderpolderhuis bij Schermerhorn. Van de dertien kunstwerken won Febe Meijer de juryprijs met haar moderne Friese klok.

Juryvoorzitter Klazien Hartog over het werk van Febe: ”Zij verrichtte monnikenwerk. Op een precieze en knappe manier heeft ze een klok uitgesneden uit hout. Het is een mooie combinatie tussen de Friese klok die in het Noorderpolderhuis hangt en een moderne aanpassing in de schildering van de klok met zeilboten.”

De leerlingen fietsten door weer en wind om een bezoek te brengen aan het Noorderpolderhuis in Schermerhorn. Ze proefden de sfeer van de Herenkamer, de oude vergaderlocatie van het polderbestuur van de Schermer. Ook bezochten zij de naastgelegen timmerschuur waar het onderhoud aan de molens plaatsvond. De opgedane inspiratie moest verwerkt worden in een kunstwerk. De uitdaging was om niet letterlijk te kopiëren, maar om een eigentijdse kwinkslag te geven aan hun schilderij of tekening.

Aanleiding om het Noorderpolderhuis als thema te kiezen was de recente restauratie van het gebouw. Er vonden afgelopen jaar herstelwerkzaamheden plaats aan de bakstenen muren, het pannendak en de schoorsteen. Het Noorderpolderhuis staat er weer als een glanzende polderparel bij!

Dit is de vierde keer dat het hoogheemraadschap middels een expositie samenwerkt met het Han Fortmann. Onze tekendocenten en inhoudelijke experts van het hoogheemraadschap vormden de jury.

De expositie is te bewonderen tot 6 mei aan het Stationsplein 136 in Heerhugowaard.

Hieronder staan de foto’s van de prijswinnaars. De eerste prijs ging naar Febe Meijer, de tweede naar Gelfke van Soelen en de derde naar Chaira Stins.