Masterclasses groep 8

Meer weten over het onderwijs dat wij bieden? Kom langs bij onze masterclassmiddag!
Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden via de website. Wil je je alsnog graag aanmelden dan ben je uiteraard van harte welkom. Stuur dan een email met je naam, voorkeur masterclass, telefoonnummer van je ouders en de naam van je basisschool naar: d.jaspers@trinitascollege.nl  We gaan ons uiterste best doen om je alsnog bij een van onze masterclasses in te delen.

Op woensdag 22 januari 2020 vinden de masterclasses op het Han Fortmann plaats. Er zijn veel masterclasses waaruit jij kunt kiezen! Zo kun je ervaren hoe het is om in een gymnasium-, tto- (tweetalig) of ONS-klas (Onderwijs Nieuwe Stijl) te zitten. Ook kun je kiezen voor leren etsen, muziek spelen in een band, programmeren van een drone en sport!
De middag starten we gezamenlijk om 14.45 en je eerste activiteit bij ons start om 15.00. De middag is om 16.30 afgelopen. Je kunt kiezen of je één of twee masterclasses wilt volgen. Elke masterclass duurt 45 minuten.
Meer weten over elke masterclass? Lees hieronder wat je bij elke masterclass kunt verwachten!

Wegens succes van het aantal inschrijvingen openen we een nieuwe masterclass, namelijk de masterclass chemie!  

Chemie
De scheikunde, of met andere woorden chemie, houdt zich bezig met de samenstelling en opbouw van stoffen en de chemische reacties waarbij stoffen veranderen in andere stoffen. Op de middelbare school zullen jullie alles leren over stoffen en de atomen en moleculen waaruit deze zijn opgebouwd. Verder zullen jullie leren hoe je stoffen door middel van chemische reacties kunt omzetten in andere stoffen. Tijdens de masterclass zullen we ons richten op de biochemie: de chemie die in onszelf plaatsvindt en ervoor zorgt dat we leven. DNA is een belangrijke biochemische stof die in elke cel van ons lichaam zit en die we meegekregen hebben van onze ouders. Ons DNA bevat ons bouwplan dat bepaalt of we een jongen of een meisje zijn, of we blauwe of bruine ogen hebben en het bepaalt de (bio)chemische reacties die plaatsvinden en ervoor zorgen dat we kunnen leven. Tijdens de masterclass zullen we ons eigen DNA gaan isoleren. Lijkt het je leuk om met DNA aan de slag te gaan, schrijf je dan nu in voor deze masterclass!

Leren etsen
Etsen als Rembrandt
Wil jij ook net als Rembrandt, onze meest beroemde kunstenaar, een meesterlijke ets maken? Kom dan naar de masterclass tekenen. Ervaar hoe het is om een ets met een droge naald te maken, net als Rembrandt deed. Je krast met een scherpe naald je eigen tekening in een etsplaat en drukt hem daarna met inkt af op papier. Ga trots naar huis met je zelfgemaakt etsplaat én afdruk!
Let op: maak voor deze masterclass thuis alvast een tekening van 10 bij 15 cm. Je mag zelf weten waar deze tekening over gaat. Neem de tekening mee naar de masterclass, zodat je er tijdens de workshop een ets van kunt maken.

Muziek
Muziek is bij ons op het Han Fortmann iets wat wij erg belangrijk vinden! Dat zie je terug in onze school, doordat wij in de brugklas en in de derde klas het vak muziek geven, er bandworkshops zijn en natuurlijk organiseren wij ook de muzikale wedstrijd De Grote Prijs! Tot slot: je kunt bij ons zelfs examen doen in muziek!
Wil jij ervaren hoe het is om met andere kinderen te spelen in een band? In een korte tijd leren hoe je een stukje van één van je favoriete hits kunt spelen? Schrijf je dan in voor de masterclass muziek! Je zult zien dat muziek maken niet moeilijk hoeft te zijn en hoe leuk het is om samen muziek te maken. Ervaring is niet vereist!

Robotica
Lijkt het je gaaf om te leren hoe je een drone programmeert? Schrijf je dan in voor deze masterclass! Na een korte demonstratie ga je zelf aan de slag met het schrijven van een programma voor het besturen van een drone; uiteraard helpen we je daarbij. Daarna brengen we de code over op de drone en voeren we het programma uit. Je ervaart dan gelijk of jouw programma echt werkt! Er is plek voor maximaal 16 leerlingen per masterclass.

Sport
Tijdens de gymlessen in de brugklas oefenen we zoveel mogelijk verschillende sporten, zoals basketbal, volleybal, badminton, softbal, voetbal, tafeltennis, turnen, atletiek, judo enz. Bij de masterclass maken we een keuze uit drie van deze sporten. Welke we precies doen, is nog een verrassing!
Eentje gaan we er alvast verklappen: met behulp van Video-Delay zul je een trampolinesprong gaan leren. Video-Delay is een programma op de IPad, waarop je jezelf terug kunt zien nadat je gesprongen hebt. Zo kun je heel goed zien wat je al goed doet of nog kunt verbeteren. Houd je ervan om sportief bezig te zijn en houd je van een uitdaging? Kies dan voor de masterclass sport (en neem je sportschoenen op deze dag mee)!

Onderwijs Nieuwe Stijl
Zelf ontdekken, leren en op zoek gaan naar hoe de wereld in elkaar zit? In de ONS-klas maken verschillende vakken een project aan de hand van het thema wereldburgerschap. Met sturing en coaching van de docent werk je zelf opdrachten uit, waardoor je steeds meer leert over de wereld! Wil jij eens ervaren hoe zo’n project werkt, dan is de masterclass ONS-klas iets voor jou!

Wat gaan we bij deze masterclass doen? We gaan een oplossing zoeken voor de plastic soep! Plastic afval is wereldwijd namelijk een groot probleem, omdat plastic nooit vergaat maar alleen verandert in heel kleine deeltjes: microplastics. Wil jij meer weten over deze microplastics en meedenken over mogelijke oplossingen om plastic afval in de wereld te verminderen, dan is de masterclasses van de ONS-klas iets voor jou! Na de masterclass weet je meer over de microplastics, weet je ook hoe je ze uit de grond kunt zeven en hoe ze eruitzien onder de microscoop.

Tweetalig onderwijs
Dream big, love what you do, love learning, keep an open heart and mind, have fun:  GO TTO !! Stap in de wereld van het Tweetalig Onderwijs (tto) op het Han Fortmann en volg een tto-masterclass. Je kunt kiezen uit een masterclass Engels of biologie.

Net als Engelse kinderen op een kostschool hoor je bij onze tto-afdeling in een house. Bij beide masterclasses zul je ook ervaren hoe dat is! Er zijn vier Houses: Engeland, Scotland, Wales of Ireland. Een House is als een team en er zitten leerlingen in van de eerste tot en met de vijfde klas. Houses strijden onderling in een competitie om de felbegeerde House-cup te winnen door allerlei activiteiten en opdrachten. Kortom, tto is méér dan alleen maar lessen in het Engels volgen. Als je die uitdaging aan wilt gaan: dream big, en volg één van de twee masterclasses tto.

masterclass Engels
Onze docent mevrouw Bos komt uit Engeland en maakt jullie een stukje wijzer in de internationale Engelse taal. Dat doet ze op een manier die speciaal voor tto’ers is bedacht, met veel speelse activiteiten.

masterclass Biologie
Mevrouw Schouten-Enting is al jaren een betrokken docent biologie op Han Fortmann en zij kan met plezier vertellen over de wondere wereld van de natuur. In deze speciale tto-les leer je wat er allemaal gebeurt in een doodgewone bloem en dat natuurlijk in het Engels!

Gymnasium
De manier waarop de oude Grieken naar de wereld keken, heeft onze kijk op het leven tot op de dag van vandaag bepaald. Onze democratie, kunst en cultuur komen rechtstreeks uit het Griekenland van meer dan tweeduizend jaar geleden. Zelfs als er een bosje narcissen op tafel staat, ben je eigenlijk al bezig met het oude Griekenland. Het woord narcis komt namelijk van Narcissus, een belangrijk figuur in een Griekse mythe.

Tijdens de masterclass gymnasium leer je deze mythes te onderzoeken. Hoe zit zo’n mythe in elkaar? Wat betekent zo’n mythe? Is die mythe nu ook nog belangrijk? Je gaat dat onderzoek doen met behulp van boeken en internet. Aan het einde van de masterclass gymnasium begrijp je dan ook beter hoe je informatie kunt vinden en gebruiken.

Het is helaas niet meer mogelijk om je aan te melden via de website. Wil je je alsnog graag aanmelden dan ben je uiteraard van harte welkom. Stuur dan een email met je naam, telefoonnummer van je ouders en de naam van je basisschool naar: d.jaspers@trinitascollege.nl  We gaan ons uiterste best doen om je alsnog bij een van onze masterclasses in te delen.

Op maandag 20 januari 2020 ontvang jij van ons een e-mail met meer informatie!